Detail [›]
-
 

Diskuzní fórum Je třeba přidávat živiny?

Re: Re: Re: Živiny
Lstibůrek | 28.1.2011 (13:08)
Pokud bychom připravovali živnou půdu pouze ze samotných cukrů, doporučuje např. Vernerová následující složení:
...............................................g/l
/NH4/2SO4.............................4
/NH4/2HPO4...........................1
K2SO4....................................0,7
MgSO4.7H2O..........................0,2
CaCl2.2H2O............................0,1
NaCl........................................0,1
Kvasničný autolyzát...............0,2
Celkem....................................6,3

Kvasinkám by se nic nestalo, pokud byste jim toto množství přidal i v případě medu. Je třeba ale vzít v úvahu, že med přece jenom nějaké živné látky obsahuje a tak by to bylo jednak zbytečně nákladné. Nespotřebované živiny by také mohly mít vliv na chuť medoviny a tak je lepší jejich množství snížit. Ke konkrétnímu doporučení tak dospěl na základě pokusů s různými medy Morse:
..........................................................g/l
Kyselina citronová..............................5
Síran amonný......................................1,2
Fosforečnan draselný.........................0,5
Chlorid hořečnatý................................0,2
Kyselý fosforečnan sodný.................0,05
Pepton.................................................0,025
Thiamin................................................0,005
pantotenát vápenatý...........................0,0025
Inositol.................................................0,0019
Pyridoxin.............................................0,00025
Biotin...................................................0,00001

Morse doporučuje přidat kyselinu citrónovou až po skončení kvašení, protože jinak dojde ke zbytečně velikému poklesu pH, což má dopad na rychlost kvašení.

Složení mých živin zatím zveřejňovat nebudu, protože je nemám ještě dostatečně odzkoušené.

Přidání příspěvku

Kontakt
*Jméno:
E-mail:
Zpráva
*Předmět:
*Zpráva:
Zrušit

Údaje označené "*" je potřeba vyplnit.