Detail [›]
-
 

Diskuzní fórum Je třeba přidávat živiny?

Živiny

Živiny
František | 24.1.2011 (15:43)
Jaké živiny? Stačí to co dodává Dol? Nebo mohu tomu ještě něčím pomoci? A čím?
Re: Živiny
Lstibůrek | 24.1.2011 (15:45)
Vysvětlení:
To je hodně dobrá otázka. Pokud kvasinky nemají dostatek živin, je to podobné, jako očekávat bouřlivý jarní rozvoj od včelstva bez pylu. Kvasinky zpracovávají jednotlivé cukry obsažené v medu postupně. Začínají glukosou, pak musí přestavět metabolické dráhy a pustí se do dalšího cukru atd. K přestavění těchto drah ale potřebují dostatek živin, především pak fosforu. Pokud nejsou živiny přítomny, čekají až se část kvasinek rozloží a tím se potřebné živiny dostanou do roztoku. Je to pak tedy jistá forma kanibalismu. Zároveň se tím ale neúměrně prodlouží doba kvašení a zhorší jeho kvalita. Aby kvašení proběhlo bez problémů, nesmí žádná živina scházet. Proto by jich měl být spíše mírný přebytek.
Kolik ale těch živin použít? Hájek ve své knize „Výroba medoviny“ z roku 1899 dospěl na základě řady pokusů k 5 g živin/litr, dále se této problematice věnoval Morse, který dospěl k 6 g/litr. V případě syntetické půdy se podle Vernerové používá cca 6,5 g/litr. Já jsem se snažil množství živin minimalizovat, abych vyloučil jejich případný dopad na chuť a skončil jsem u 3g/litr. Dol ale doporučuje 0,3 g/litr! Zde mohu uvést vlastní zkušenost s dolskými kvasinkami – při 25 ºC jsem prokvasil medový roztok s dolskými kvasinkami během jednoho týdne (použil jsem ale vlastní živiny), zatímco v návodu je uvedena očekávaná doba kvašení 3 až 6 týdnů. Z toho je myslím jednoznačně patrné, že je tu něco špatně. Bohužel takto malé množství živin doporučuje i řada receptur a také firma Schimanský dodává ke svým kvasinkám, určeným na medovinu, pouze 0,3 g živin/litr.

Závěr:
Med obsahuje nedostatečné množství živin, které jsou důležité pro zdárný průběh kvašení. Měli bychom do roztoku před zakvašením přidat alespoň 1,5 g kyselého fosforečnanu amonného/litr (/NH4/2HPO4).
Re: Re: Živiny
František | 24.1.2011 (21:43)
Jsou živiny i něco jiného než Kyselý fosforečnan amonný? Ve své odpovědi jste použil slova (použil jsem ale vlastní živiny). Ve wikipedii jsem se ještě dočetl o síranu amonném. Používáte jej? A ještě něco dalšího?
Re: Re: Re: Živiny
Lstibůrek | 28.1.2011 (13:08)
Pokud bychom připravovali živnou půdu pouze ze samotných cukrů, doporučuje např. Vernerová následující složení:
...............................................g/l
/NH4/2SO4.............................4
/NH4/2HPO4...........................1
K2SO4....................................0,7
MgSO4.7H2O..........................0,2
CaCl2.2H2O............................0,1
NaCl........................................0,1
Kvasničný autolyzát...............0,2
Celkem....................................6,3

Kvasinkám by se nic nestalo, pokud byste jim toto množství přidal i v případě medu. Je třeba ale vzít v úvahu, že med přece jenom nějaké živné látky obsahuje a tak by to bylo jednak zbytečně nákladné. Nespotřebované živiny by také mohly mít vliv na chuť medoviny a tak je lepší jejich množství snížit. Ke konkrétnímu doporučení tak dospěl na základě pokusů s různými medy Morse:
..........................................................g/l
Kyselina citronová..............................5
Síran amonný......................................1,2
Fosforečnan draselný.........................0,5
Chlorid hořečnatý................................0,2
Kyselý fosforečnan sodný.................0,05
Pepton.................................................0,025
Thiamin................................................0,005
pantotenát vápenatý...........................0,0025
Inositol.................................................0,0019
Pyridoxin.............................................0,00025
Biotin...................................................0,00001

Morse doporučuje přidat kyselinu citrónovou až po skončení kvašení, protože jinak dojde ke zbytečně velikému poklesu pH, což má dopad na rychlost kvašení.

Složení mých živin zatím zveřejňovat nebudu, protože je nemám ještě dostatečně odzkoušené.
Re: Re: Re: Re: Živiny
Frantisek | 23.11.2015 (20:51)
Dobry den. chápu to dobře ze si zivnou sul pripravujete ze zakladnich surovin a vazite kazdou slozku zvlast? Dekuji

Zpět na přehled diskuzních fór | Zpět na přehled témat